Comunicare

Dezinfecția suprafețelor la locul de muncă: Sfaturi practice

Bacteriile, virușii și toate particulele contaminate se așează pe suprafețele utilizate frecvent dintr-un spațiu interior deoarece pielea oamenilor este un transportator principal al acestora. Clanțele ușilor, mesele de lucru, butoanele din lift și robinetele din unitățile sanitare sunt doar câteva dintre suprafețele atinse de sute de mâini pe perioada unei zile. Din inerție, oamenii își ating ulterior fața, nasul, ochii și urechile - principalele orificii prin care virusul poate să intre în organismul uman.

De aceea, trebuie să te asiguri că angajații tăi își desfășoară activitatea într-un mediu complet sigur și sănătos și să previi astfel orice risc de infectare, mai ales cu virusul COVID-19. Dacă te interesează cum poți să dezinfectezi suprafețele de la locul de muncă într-un mod eficient, iată câteva sfaturi practice:

  1. Înștiințează personalul cu privire la tehnicile de curățare și dezinfecție

Înainte de a începe curățenia și dezinfectarea suprafețelor propriu-zise, asigură-te că atât angajații, cât și personalul de curățenie înțeleg și respectă regulile standard pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19:

  • Este necesar ca personalul să poarte mănuși chirurgicale de unică folosință pentru toate sarcinile de curățare, inclusiv pentru transportarea gunoiului până în exteriorul incintei. Spălarea pe mâini după purtarea mănușilor este întotdeauna obligatorie;
  • Spălarea mâinilor după atingerea obiectelor și produselor de curățenie, precum și a suprafețelor contaminate este obligatorie. Pentru această acțiune, Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 20 de secunde pentru curățarea mâinilor cu săpun și apă caldă;
  • Atât în timpul purtării mănușilor, cât și după această perioadă, personalului îi este interzis să-și atingă fața, în special ochii, gura și nasul.

Principalele suprafețe și obiecte care trebuie obligatoriu curățate și dezinfectate sunt: telefoanele de serviciu, monitoarele, tastatura și mouse-ul, imprimantele, copiatoarele, faxurile și scannerele de documente, dispozitivele de apă, clanțele de la ușă și dulapuri, butoanele de la lift și toate obiectele din zonele comune, incluzând instrumentele de scris, birotică, tacâmuri (dacă există spațiu destinat pentru pauza de masă), suprafețele canapelelor și scaunelor etc.

  1. Curăță spațiul de la locul de muncă înainte de dezinfecția propriu-zisă

Probabil curățenia pare simplă la prima vedere, dar chiar acțiunile simple pot fi cele mai neglijate, iar într-o perioadă de instabilitate globală care țintește sănătatea și bunăstarea oamenilor, nici o acțiune de protecție nu trebuie să fie neglijată. Reține aceste sfaturi cheie atunci când vrei să faci curățenie la locul de muncă pentru a reduce riscul de răspândire a virusului COVID-19: Nu atinge niciodată suprafețele contaminate sau produsele de curățenie fără să porți mănuși chirurgicale de unică folosință. Înainte de a dezinfecta suprafețele frecvent utilizate de angajați, curăță-le cu apă călduță și săpun. Acest lucru va reduce numărul de germeni și murdăria acumulată pe suprafață. Ulterior, procesul de dezinfectare va ucide bacteriile, microbii și agenții patogeni.

Frecvența curățării suprafețelor de la locul de muncă, precum și menținerea curățeniei generale sunt aspecte foarte importante în ziua de astăzi. Cu cât se utilizează mai des o suprafață sau un obiect, cu atât mai des trebuie curățat și dezinfectat pentru a reduce posibilitatea infectării cu virusul COVID-19. Suprafețele din locurile comune (de exemplu, unități sanitare, vestiare, bucătării, lifturi etc.) trebuie curățate după fiecare utilizare, chiar dacă acest lucru prevede un efort suplimentar.

  1. Utilizează ionizatoare și nebulizatoare pentru dezinfecția suprafețelor

Ionizatoarele și nebulizatoarele sunt dispozitive de mari dimensiuni în comparație cu produsele de dezinfectare clasice destinate să purifice aerul dintr-o încăpere și să elimine bacteriile și virușii de pe suprafețele frecvent utilizate. Cele două dispozitive asigură un grad de dezinfectare de până la 99.99% ceea ce este ideal pentru un loc de muncă sănătos și performant.

Majoritatea purificatoarelor de aer cu ioni de plasmă funcționează pe baza unui ventilator care absoarbe particulele contaminatoare din aer și de pe suprafețe prin eliberarea ionilor negativi. Astfel, ionizatoarele sunt concepute pe baza unei tehnologii inovative prin care sistemul de ionizare cu plasmă anihilează bacteriile și virușii prin perforarea membranelor celulare. S-a dovedit științific faptul că purificatoarele de aer cu ioni de plasmă sunt ideale pentru a menține siguranța angajaților împotriva infectării cu virusul COVID-19.

Ionizatoarele au la bază două plăci metalice prin care se produc ionii negativi ulterior eliberați într-o încăpere. Aceste plăci absorb particulele poluante din aer, trebuind să fie curățate destul de des în funcție de cantitatea absorbată. De exemplu, dacă alegi să folosești un purificator de aer cu ioni de plasmă destinat spațiilor de până la 100 de metri pătrați, asigură-te că vei menține curate cele două plăci metalice după fiecare zi de utilizare.

 

În ceea ce privește nebulizatoarele, acestea funcționează pe baza eliberării de ceață rece pentru dezinfecția eficientă a suprafețelor și spațiilor interioare. Atunci când nebulizatorul este utilizat, curentul electric care intră în dispozitiv generează volume mari de aer la o presiune scăzută, astfel încât să producă ceața rece care va fi ulterior dispersată în aerul din spațiul interior și se va așeza pe toate suprafețele. Aceasta este lăsată să acționeze, adică să elimine bacteriile, microbii și virușii, ajutând totodată la aerisirea încăperii și la diminuarea mirosurilor neplăcute.

Față de dispozitivele de ionizare cu plasmă, unde nu este necesară curățarea suprafețelor după dezinfecție, în cazul nebulizatoarelor trebuie să se depună un efort suplimentar după utilizare. Acest aspect nu trebuie văzut ca pe un dezavantaj, având în vedere că ceața rece (sau particulele de apă fine cuprinse între 10 și 80 de microni) absorb microbii de pe suprafețe în proporție de 99.99%. După utilizarea nebulizatorului portabil poți să cureți și să speli cu o lavetă din microfibră toate locurile unde ceața a fost eliberată.

Dezinfectarea suprafețelor și spațiilor interioare din companie trebuie să se realizeze cât mai frecvent posibil. Implementarea unui program de curățenie și dezinfectare este foarte important, ambele acțiuni putând fi desfășurate de două ori pe zi, anume înainte și după începerea programului de lucru. Curățarea suprafețelor din zonele comune sau care sunt des folosite trebuie realizată după fiecare utilizare sau cel puțin la un interval de o oră. După curățare și dezinfectare, aerisirea spațiului este necesară.

Dezinfecția suprafețelor la locul de muncă: Sfaturi practice