Comunicare

Tipuri de deșeuri și metode de reciclare a acestora

Cele trei reguli de aur ale mișcării de sustenabilitate care ne-au fost aduse în atenție sunt: reducerea, reutilizarea și reciclarea. Astfel, modul în care societatea se îngrijește de reducerea deșeurilor, de reutilizarea materialelor și de reciclarea acestora are un efect direct asupra condiției mediului înconjurător. Pentru că natura a avut de suferit în urma industrializării rapide și a comportamentului de consum excesiv, este foarte importantă adoptarea unui stil sustenabil de operare a afacerii. Acest lucru nu doar că va îmbunătăți imaginea de brand în fața consumatorilor, dar va oferi și un avantaj comercial.

Reciclarea reprezintă un proces de colectare a deșeurilor, de transformare a acestora în materii prime și de prelucrare a noilor resurse pentru producerea unor bunuri noi. Însă, există diferite materiale care pot fi reciclate, fiecare necesitând un proces diferit.

Tipuri de deșeuri care pot fi reciclate

Diferite deșeuri - chiar și diferite tipuri de materiale din plastic - sunt inscripționate cu o serie de coduri numerice destinate să identifice rășinile care stau la baza lor, astfel încât să indice modul în care aceste materiale ar trebui și pot fi reciclate. Produsele electronice și tehnologice au, spre exemplu, propria modalitate de reciclare, ceea ce îi obligă pe consumatori să le separe de alte categorii pentru reciclare.

Putem delimita tipurile de deșeuri care pot fi reciclate în mai multe categorii:

Deșeuri organice

Deșeurile organice provin din plante, alimente și din surse animale, și sunt biodegradabile în mod natural. Categoria de deșeuri organice cuprinde:

  • Resturi alimentare (coji de fructe, coji de legume, coji de ouă, fructe și legume deteriorate etc.);
  • Zaț de cafea și alte tipuri secundare de produse alimentare;
  • Iarba tăiată, frunzele căzute, buruienile, rămurelele de copac căzute, florile tăiate și alte resturi naturale;
  • Hrana pentru animalele de companie;
  • Gunoiul strâns în urma curățării unui grajd de animale;
  • Lemnul netratat/nevopsit, precum și alte elemente concepute pe baza lemnului, cum ar fi scobitorile;
  • Ambalajele utilizate pentru împachetarea mâncării, cum ar fi cutiile de pizza și farfuriile din hârtie folosite pentru servirea mesei, care sunt pătate de mâncarea pe care o conțin. Luați în considerare că reciclarea nu se aplică și pentru ambalajele din plastic sau spumă.

Fiind biodegradabile, deșeurile organice se descompun în timp. Dar acest proces natural de descompunere generează o cantitate imensă de metan, un gaz cu efect de seră puternic, ce captează căldura în atmosferă și contribuie la schimbările climatice. De aceea, implicarea industriilor în reciclarea deșeurilor organice cu ajutorul echipamentelor de compostat este esențială.

Deșeuri periculoase

Deșeurile periculoase sau dăunătoare sunt acea categorie de materiale care amenință sănătatea oamenilor și afectează mediul înconjurător. Astfel de deșeuri ar putea fi:

  • Inflamabile, adică pot lua foc rapid și ușor;
  • Reactive, care pot exploda la un anumit stimul;
  • Corozive, care distrug anumite metale;
  • Toxice, fiind otrăvitoare pentru oameni și animale prin ingurgitare.

În majoritatea țărilor există o autoritate competentă care, prin lege, monitorizează și elimină astfel de deșeuri.

Deșeuri solide

Deșeurile solide reprezintă, în mare parte, orice tip de gunoi generat în locuințe, la sediile companiilor sau în alte medii pe care oamenii le folosesc. Acestea pot include: anvelope auto vechi, ziare utilizate, mobilier deteriorat care nu mai este în folosință, resturi provenite de la o instalație de tratare a deșeurilor, de la o stație de alimentare cu apă, de la sistemele de control al calității aerului și alte materiale lichide, semi solide sau gazoase ce rezultă din operațiunile industriale și comerciale, din exploatări miniere și agricole, precum și din activitățile comunitare (sursa oficială aici).

Metode de reciclare a deșeurilor

Reciclarea mecanică

Una dintre cele mai vechi și mai des utilizate metode de reciclare la nivel global este reciclarea mecanică. Această metodă este utilizată în special pentru reciclarea materialelor plastice, din hârtie și din sticlă. Odată colectate aceste materiale, reziduurile sunt transformate mecanic în bunuri noi gata de utilizat fără a li se schimba structurile chimice.

Reciclarea mecanică include un ciclu repetitiv de măcinare, spălare, separare, uscare, regranularizare și recompunere a materialelor colectate.

Compostarea

Compostarea se referă la acel proces biologic de reciclare a deșeurilor organice. Astfel, părțile organice ale alimentelor, ale plantelor și ale deșeurilor animaliere sunt descompuse în compost bogat în nutrienți, care poate fi utilizat sub formă de îngrășământ pentru prosperitatea industriei agricole.

Compostarea este o metodă eficientă de a reduce cantitățile de resturi alimentare neutilizabile. Procesul de compostare poate fi realizat chiar în incinta companiei, cu ajutorul unui echipament special. Alegerea composterului va depinde foarte mult de cantitatea de deșeuri pe care afacerea o produce de-a lungul anului, dar și de tipul de activitate întreprinsă.

Digestia anaerobă

Digestia anaerobă este un proces de reciclare prin care energia regenerabilă este creată din surplusul de alimente sau din resturile alimentare pe care consumatorii aleg să le arunce. Operațiunea de digestie anaerobă are loc în cadrul unor instalații specializate în care deșeurile alimentare sunt descompuse și defalcate pe microorganisme pentru a ajunge la două elemente importante pentru crearea energiei regenerabile: digestat și biogaz.

Incinerarea

Procesul de incinerare este destul de cunoscut în rândul populației și se referă la arderea deșeurilor solide la temperaturi extrem de ridicate, astfel încât acestea să se transforme în căldură, gaz, abur și cenușă.

Deși această metodă de reciclare și reutilizare a materialelor produce energie pentru a genera căldură și electricitate, reducând cantitatea de deșeuri din depozitele speciale, este o soluție departe de a fi ideală. Incineratoarele produc gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot.

Reciclarea chimică

Reciclarea chimică este o soluție relativ nouă, care a fost concepută cu scopul de a readuce materialul brut, de calitate, care a fost utilizat inițial pentru compunerea unui produs. Reciclarea chimică reprezintă un termen umbrelă pentru o serie de procese diferite care se categorizează în funcție de modul de descompunere a polimerilor și a moleculelor mari ce alcătuiesc materialele plastice: piroliză, gazificare și depolimerizare.
 

Tipuri de deșeuri și metode de reciclare a acestora