Comunicare

Ce presupune gestiunea unui depozit

Când vine vorba despre administrarea unui depozit într-un mod eficient, trebuie să luate în considerare două aspecte importante: capacitățile puternice de leadership ale persoanei responsabile pentru administrarea acestuia și îmbunătățirea constantă a operațiunilor de depozitare conform cu tendințele tehnologice și inovația.

Ce înseamnă gestionarea unui depozit?

Dacă afacerea în cauză are la bază vânzarea de materii prime, de materiale sau de produse, trebuie identificat un spațiu (depozit) destinat stocării acestor articole. Pentru a fi ușor de administrat, un depozit eficient necesită o compartimentare corectă, corespunzătoare nevoilor companiei. Indiferent de numărul de terenuri sau de facilități deținute, gestionarea corectă a depozitului este esențială pentru succesul afacerii.

Pe scurt, gestionarea unui depozit sau managementul depozitului se referă la monitorizarea tuturor operațiunilor desfășurate în depozit.

Printre activitățile incluse în gestionarea depozitului se numără: urmărirea și stocarea inventarului, instruirea personalului, gestionarea transportului de marfă, eficientizarea spațiului, monitorizarea circulației produselor de la furnizor și până la destinatarul final (cumpărătorul).

Procesele esențiale gestionării unui depozit

Sursa foto: Pexels.com

Gestionarea depozitului este o parte integrantă a managementului lanțului de aprovizionare. Modul în care acesta este administrat influențează gestionarea inventarului, eficientizarea timpului, a transportului și a distribuției. Cu ajutorul unui sistem modern care optimizează procesele din depozit, monitorizarea operațiunilor se poate face  în timp real..

Iată care sunt procesele esențiale gestionării unui depozit și de ce este important ca acestea să fie administrate eficient:

  1. Monitorizarea inventarului

Urmărirea și stocarea inventarului reprezintă un element esențial în gestionarea eficientă a depozitului. Acest proces se referă la monitorizarea stocurilor, pentru a avea o evidență clară asupra produselor aflate în depozit și asupra statusului acestora în orice moment.

Stocarea articolelor din depozit poate fi eficientizată cu ajutorul sistemelor de măsurare automată de la Cubiscan.

  1. Preluarea și ambalarea produselor

Sursa foto: https://cubiscan.com/integration-solutions/

Preluarea și ambalarea reprezintă două activități de bază care se petrec într-un depozit. Printr-o gestionare eficientă a depozitului, se vor genera liste și rapoarte pentru fiecare modalitate de preluare a materialelor și articolelor necesare.

  1. Recepționarea mărfurilor și depozitarea propriu-zisă

Eficientizarea proceselor desfășurate în depozit este cheia îmbunătățirii performanțelor unei companii, iar în ziua de astăzi, acest lucru se poate realiza prin digitalizarea operațiunilor.

 

Eficientizarea activităților logistice și creșterea productivității activităților specifice, precum picking, recepție, inventariere etc. poate fi realizată prin utilizarea unor sisteme de scanare mobilă.

Este recomandată stabilirea unei colaborări cu o echipă de profesioniști care să asiste în cadrul procesului de eficientizare a proceselor de primire a mărfii și de depozitare propriu-zisă.

  1. Expedierea către clientul final

Pe baza relațiilor cu firmele de curierat partenere, produsele ambalate vor fi preluate din depozit pentru expediere. De multe ori, companiile aleg să colaboreze cu o singură agenție de curierat pentru fluidizarea fluxurilor și pentru a ține sub control evidența când transportatorii vin să preia coletele.

  1. Raportarea

Gestionarea cu succes a depozitului prin utilizarea unui sistem de management permite furnizarea rapoartelor operaționale și de inventar care oferă o imagine de ansamblu asupra depozitului.

Raportarea poate include: acuratețea personalului în îndeplinirea comenzilor, numărul total de comenzi îndeplinite într-un interval de timp pentru a măsura eficiența personalului, comenzile expediate în timp util și inclusiv prognozarea inventarului pentru a înțelege nevoile de gestionare a depozitului și a forței de muncă.

Cum manageriezi operațiunile din depozit?

Sursa foto: Pexels.com

Gestionarea corectă a operațiunilor principale din depozit va crește semnificativ performanța operațională și va reduce costurile, sporind și satisfacția clienților.

Evoluția continuă a nevoilor societății determină capacitatea de adaptare la schimbare a operațiunilor din depozitele companiilor. Cu ajutorul sistemelor și tehnologiei furnizate de Eutron, companiile au o șansă mai bună de a ține pasul cu schimbările pieței.

Ce presupune gestiunea unui depozit