Comunicare

Dezinfecție prin nebulizare: Ce înseamnă și cum se realizează

Reglementările și măsurile de protecție publicate de Organizația Mondială a Sănătății împreună cu alte organizații din domeniul medical au venit în ajutorul oamenilor pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Chiar dacă metodele standard de siguranță precum purtarea măștilor chirurgicale, distanțarea socială și igiena mâinilor s-au dovedit eficiente într-o anumită măsură, lupta împotriva virusului continuă, iar oamenii au nevoie să se simtă protejați.

Dacă activitatea angajațiilor se desfășoară într-un spațiu interior (birouri, magazine, hale de producție), trebuie luate în considerare măsuri de protecție suplimentare. Una dintre soluțiile ideale este dezinfecția spațiului cu ajutorul nebulizatoarelor. Despre nebulizare, cum se realizează și care sunt avantajele ei, vom discuta în rândurile următoare.

Ce înseamnă nebulizarea?

În mod tradițional, nebulizarea este o tehnică medicală prin care sunt tratate afecțiunile căilor  respiratorii, în special astmul și bronhopneumopatia cronică (BPOC). De asemenea, mai este utilizată pentru cazurile severe de congestie nazală și toracică deoarece nebulizarea sprijină deschiderea căilor respiratorii.

În sens inovativ, nebulizarea se referă la eliberarea unei substanțe prin intermediul unui dispozitiv care să acopere întregul volum existent din spațiul supus tratării. În acest fel, fiecare milimetru de suprafață și fiecare obiect existent în acel spațiu este tratat și dezinfectat de substanța introdusă în nebulizator. Aceasta poartă denumirea de peroxid de oxigen, cunoscut și sub termenul de apă oxigenată sau perhidrol. Peroxidul de oxigen este utilizat pentru prevenirea infecțiilor și combaterea microbilor de pe suprafața pielii,  însă funcționează și asupra suprafețelor încăperilor interioare deoarece agenții patogeni sunt aceiași.

Cum se realizează dezinfecția prin nebulizare?

Particula nebulizată a substanței de peroxid de oxigen are dimensiunea de câțiva microni, fiind aproape invizibilă cu ochiul liber. Prin urmare, pe fiecare milimetru al suprafeței zonei tratate va fi împroșcată cel puțin o particulă de perhidrol.

Datorită principiului de funcționare și dispersie uniformă pe care este bazată tehnologia nebulizatorului, dispozitivul reușește să dezinfecteze aerul dintr-o încăpere, inclusiv pe cel canalizat în sistemele de ventilație și de climatizare. Acest efect se dispersează și în cele mai inaccesibile spații dintr-o încăpere (colțuri și găuri) - efect imposibil de realizat prin orice altă metodă convențională de dezinfecție,. Astfel, este garantată sterilizarea de 99.99% a zonei tratate cu acțiune micro-aer-floră și spectru fungicid, bactericid, virucid și sporicid.

La bază, nebulizatorul este prevăzut cu 5 duze (capătul prin care este eliberată substanța din dispozitiv) situate în canonul de aer cu volum mare. Substanța dezinfectantă din rezervorul nebulizatorului este ionizată datorită unui electrod de înaltă tensiune încărcat negativ. Studiile științifice susținând premisa că ionii cu încărcătură negativă sunt ideali pentru dezinfectarea suprafețelor și purificarea aerului dintr-o încăpere. Mai mult decât atât, obiectele și suprafețele dintr-un spațiu interior conțin ioni pozitivi și, astfel, soluția de dezinfectare eliminată de nebulizator va fi atrasă magnetic, asigurându-se o acoperire uniformă pe toată dimensiunea spațiului.

După finalizarea procesului de ionizare a substanței dezinfectante, pompa de injecție generează particule minuscule folosind cele 5 duze și aerul proiectat de la ventilatorul cu volum mare.  Particulele de dimensiuni minuscule care vor fi eliberate se vor respinge reciproc datorită încărcăturii negative pe care o poartă, menținând astfel o distanță uniformă față de gravitație pentru a acoperi toate suprafețele, inclusiv pe cele greu accesibile.

În funcție de modelul dispozitivului de nebulizare (nebulizator), tehnica de dezinfectare este diferită, plecând de la modul în care substanța este aplicată pe suprafețele unui spațiu interior. Unele modele permit un debit de injecție mai puternic, (acoperă o suprafață mai mare atât în sens vertical, cât și în sens orizontal), iar altele au la bază o tehnologie de inducție electrostatică care permite aplicarea rapidă și eficientă a substanțelor de dezinfectare.

Această metodă de dezinfectare este aplicată pentru curățarea mai multor tipuri de spații interioare, precum: spații de birouri, săli de operație, apartamente, case, autovehicule, dar și pentru tubulaturile sistemelor de aer condiționat.

Avantajele dezinfecției prin nebulizare

Principalul avantaj al dezinfecției cu ajutorul nebulizatorului este crearea unui spațiu sigur pentru angajații firmei, dar și pentru clienți, colaboratori și furnizoril.Dezinfectarea regulată prin nebulizare ajută la minimizarea riscului apariției unui focar de COVID-19 la locul de muncă.

Un al doilea avantaj important al dezinfecției prin nebulizare este creșterea productivității și a performanțelor angajaților. În primul rând, dezinfecția prin nebulizare oferă un sentiment de protecție și siguranță datorită faptului că personalul poate reveni într-un mediu controlat și dezinfectat, fără riscul de infectare cu virusul COVID-19.

În al doilea rând, studiile științifice au dovedit că dezinfecția prin nebulizatoarele care eliberează ceață rece ajută la purificarea aerului. Aerul curat și fresh într-un spațiu interior înseamnă o performanță mai bună a angajaților, aceștia fiind mai motivați în îndeplinirea sarcinilor, mai ales a celor repetitive.

Numai cele mai eficiente dispozitive de nebulizare pot avea acest efect asupra purificării aerului și, implicit, asupra productivității personalului. Eutron recomandă crearea unui buget stabil pentru achiziționarea nebulizatoarelor de calitate superioară, indispensabile pentru asigurarea unui mediu de lucru sănătos, sigur și eficient.

Dezinfecție prin nebulizare: Ce înseamnă și cum se realizează