Comunicare

Ce puteți face pentru a proteja mediul înconjurător?

Deteriorarea naturii din cauza comportamentului iresponsabil al societății este un subiect din ce în ce mai des mai studiat și dezbătut în era contemporană. Schimbările climatice atât de vizibile reprezintă o problemă critică pentru dezvoltarea sănătoasă a generațiilor viitoare. 

Astfel, societatea responsabilă a început să adopte un stil de viață mai sustenabil pentru a proteja cât mai mult mediul înconjurător. Acest lucru este valabil și pentru companii, care pentru a rămâne relevante în piața noului consumator, trebuie să respecte și să comunice cât mai eficient limitarea impactului acțiunilor și proceselor companiei asupra mediului. Având la dispoziție resurse vaste, dar și sprijinul organizațiilor care activează în sustenabilitate, companiile au capacitatea de a face o diferență reală în promovarea conștientizării condiției mediului înconjurător.

Sustenabilitatea în lumea afacerilor înseamnă preocuparea antreprenorilor de a asigura bunăstarea mediului înconjurător și echilibrul economic și social atât pentru clienții actuali, cât și pentru clienții potențiali. Acest lucru înseamnă luarea în considerare a nevoilor societății fără a compromite succesul sau dezvoltarea afacerii. Dacă vă interesează acest aspect, dar nu știți de unde să începeți, iată ce puteți face pentru a proteja mediul înconjurător dacă aveți o companie.

  1. Reducerea consumului de hârtiei

Companiile folosesc, de obicei, cantități mari de hârtie pentru activitățile administrative, financiar-contabile și aproape pentru fiecare proces de afaceri. Cu toate acestea, dezvoltarea aplicațiilor și sistemelor digitale de gestiune a proceselor și operațiunilor companiilor a ajutat la reducerea volumului de hârtie utilizat. Dar nu este necunoscut faptul că nu toate afacerile au realizat tranziția completă de la actele și documentele fizice la cele digitale. În mare parte acest lucru este cauzat de familiaritatea și confortul antreprenorilor de a ține evidența pe hârtie.

Dacă vă bazați încă pe semnarea documentelor în format fizic, s-ar putea să nu câștigați încrederea generațiilor care au adoptat un stil de viață sustenabil și care preferă ca astfel de operațiuni să fie rezolvate și stocate în mod electronic. Astfel, încercați să implementați un sistem de digitalizare a proceselor administrative, financiar-contabile și de gestiune a depozitului și/sau lanțului de aprovizionare. Instruiți personalul cu privire la utilizarea programelor de software care vor înlocui imprimarea documentelor și stocarea lor în sute de dosare.

  1. Lumina naturală vs. lumina artificială

Lumina naturală este un bun conductor de productivitate și eficiență, iar acest fapt este dovedit de starea noastră în momentul în care ne desfășurăm activitatea într-o încăpere slab luminată. Atunci când lumina naturală nu poate ajunge într-un spațiu interior, angajații ajung să se simtă mai obosiți și mai puțini motivați să îndeplinească sarcinile zilnice.

Dacă factori precum poziționarea sau modul în care a fost construit sediul companiei tale afectează accesul luminii naturale în timpul programului de lucru al angajaților, puteți implementa un sistem de captare al luminii naturale. Captatoarele de lumină sunt concepute special pentru a conduce lumina soarelui în spațiile interioare și de a o distribui uniform în încăperi. Acestea au o capacitate de distribuire a luminii naturale de 100 m, fiind ideale pentru clădirile  de maxim 30 de etaje.

Captatoarele de lumină pot fi controlate prin intermediul unei aplicații digitale, având beneficiul informațiilor furnizate în timp real, care permit performanțe maxime ale sistemului.

  1. Compostarea deșeurilor alimentare

Compostarea deșeurilor joacă, un rol esențial în îmbunătățirea sănătății mediului înconjurător. Compostarea și transformarea materialului organic sunt acțiuni poate mai importante decât reciclarea produselor în funcție de materia primă deoarece atunci când materialul organic intră în depozitul de deșeuri, acesta se descompune și eliberează gaz metan. Metanul este mai periculos pentru mediul înconjurător chiar și decât dioxidul și carbon și alte particule poluante.

Compostarea deșeurilor alimentare în cadrul companiei  nu este o acțiune atât de dificilă precum pare. Furnizarea echipamentelor necesare pentru a facilita și încuraja comportamentul de compostare al angajaților este primul pas care va îmbunătăți acreditările ecologice ale companiei dumneavoastră. Acest aspect vă va ajuta să creați un mediu de lucru mai atractiv atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Mai mult, puteți folosi sustenabilitatea companiei în materialele de marketing și promovare pentru creșterea vizibilității companiei, ceea ce vă poate ajuta să îmbunătățiți baza de date de clienți.

Punerea în practică a unei soluții de compostarea în compania dumneavoastră începe cu achiziționarea unor echipamente de compostat profesionale. Pentru a asigura succesul proiectului sunt necesare instruirea  personalului, crearea și aplicarea posterelor și informarea regulată - privind sortarea deșeurilor alimentare și modul de utilizare a echipamentelor.

  1. Oprirea surselor de alimentare

 

Deconectarea alimentării electronicelor în afara programului de lucru face o mare diferență în sănătatea mediului înconjurător, dar este și  o oportunitate de a economisi bani și energie. Astfel, o modalitatea de a reduce acest consum inutil de energie este de a-i educa pe angajații dumneavoastră să închidă și să deconecteze computerele și celelalte gadget-uri de serviciu înainte de plecare

Încercați să identificați sau să numiți un angajat de încredere care să verifice toate electronicele care rămân aprinse sau conectate în afara programului de lucru în modul standby, inclusiv imprimantele și copiatoarele și asigurați-vă că, de acum încolo, acestea vor fi oprite de fiecare dată.

Cu doar câteva acțiuni care promovează sustenabilitatea și grija față de mediul înconjurător, puteți să creați un mediu de lucru sănătos și conform cu nevoile umanității de astăzi. O companie prietenoasă cu mediul înseamnă creșterea performanței și productivității angajaților, deci rezultate mult mai bune pe piața competitivă - aspecte care vor îmbogăți baza de date de clienți.

Ce puteți face pentru a proteja mediul înconjurător?