Comunicare

Cât de importantă este lumina soarelui pentru oameni și ce beneficii ne aduc soluțiile Parans?

Lumina soarelui este un element esențial pentru aportul de vitamina D de care are nevoie organismul uman pentru a funcționa optim. Aceasta are influențe atât asupra sănătății fizice, cât și asupra aspectelor psihice și emoționale.

Odată cu reglementările realității pandemice, oamenii s-au închis între pereții propriilor locuințe pentru a-și desfășura activitățile de zi cu zi, utilizând mai mult sistemele de iluminare artificiale, decât lumina soarelui.

De ce avem nevoie de lumina soarelui?

Expunerea zilnică la lumina soarelui pentru cel puțin 30 de minute este benefică pentru a menține un stil de viață echilibrat și sănătos. În principal, aveți nevoie de lumina soarelui pentru a absoarbe vitamina D pe cale naturală, în loc să folosiți produse artificiale care au același efect.

Organele corpului uman sunt făcute să lucreze în armonie, generând un ritm reglat zi de zi de lumina naturală. Acest ritm este numit ritmul circadian și corespunde în mare parte cu ciclul unei zile, fiind strâns legat de ciclul de somn și de perioada când suntem activi. Lumina necesară și importantă ritmului circadian este diferită față de lumina importantă sistemului nostru vizual, astfel încât lumina naturală a soarelui va stimula ritmul circadian într-un fel în care orice altă sursă de lumină nu poate.

În timp, expunerea redusă la lumina soarelui poate duce la o sănătate precară, stări de depresie, lipsa energiei și alte probleme, lumina naturală are cel mai înalt nivel de lumină necesar funcției biologice în comparație cu sursele de lumină electrice.

Beneficiile aduse de lumina soarelui

Printre beneficiile aduse de lumina soarelui, regăsim:
  • Stimulează absorbția de vitamina D în organism 
Lumina soarelui este principala sursă de  de vitamina D pentru  organismul uman, vitamină responsabilă cu absorbția și fixarea calciului și al fosforului în oase.
  • Combate problemele legate de somn, cum ar fi insomniile
Pe lângă vitamina D, lumina soarelui stimulează producerea melatoninei în organism, denumită și “molecula somnului”, astfel încât ritmul circadian este reglat.
  • Stimulează imunitatea și reglează ritmul cardiac
Vitamina D provenită din lumina soarelui are efecte puternice în îmbunătățirea imunității și ajută la capacitatea de apărare a organismului. De asemenea, activitățile desfășurate în aer liber stimulează echilibrul ritmului cardiac și al sistemului circulator.
  • Îmbunătățește starea psihică și emoțională, fiind un element curativ în tratarea depresiei
Expunerea la razele soarelui are un efect miraculos asupra stării psihice și emoționale, deoarece acestea stimulează producerea de serotonină în creier care produce o stare de bine și energie.
 

Cum obținem lumina soarelui în spațiile închise

Dacă vă desfășurați activitățile zilnice în spații interioare, este important să cunoașteți modalitățile prin care puteți beneficia de lumina soarelui în spații închise, pentru a vă bucura de beneficiile ale acesteia:
Sistemul Parans pentru captarea și transportul luminii soarelui
Sistemul de iluminare Parans captează lumina soarelui de-a lungul zilei și o transportă în spațiile interioare prin intermediul unor cabluri din fibră optică. Acestea pot transporta lumina soarelui până la 100 de metri adâncime, fiind un sistem des folosit pentru clădirile de maxim 30 de etaje.
 
Avantajele utilizării unui sistem de iluminare Parans sunt:
  • Soluțiile Parans sunt prietenoase cu mediul, consumul de energie fiind aproape zero;
  • Prin utilizarea resurselor regenerabile, mediul va fi mai puțin afectat și amprenta de carbon va scădea;
  • Mediu sănătos și productiv pentru persoanele care desfășoară activități în spații închise;
  • Control simplu asupra captatorilor de lumină prin aplicația dedicată sistemului Parans. 
În plus, sistemul Parans se pretează mai multor tipuri de clădiri:
  • Clădiri de birouri;
  • Centre educaționale;
  • Spitale;
  • Centre comerciale;
  • Hoteluri;
  • Clădiri publice;
  • Clădiri subterane;
  • Tuneluri
Lumina soarelui are un rol esențial pentru sănătatea oamenilor. Ne simțim mai bine, învățăm mai repede, devenim mai productivi, avem mai mult succes în activitățile pe care le întreprindem. Lumina naturală este un factor al succesului social și economic.
Cât de importantă este lumina soarelui pentru oameni și ce beneficii ne aduc soluțiile Parans?