Comunicare

Sfârsitul anului 2020 a venit cu o nouă premieră Eutron - primul sistem Parans în România

 În luna decembrie, Eutron a instalat primul sistem de iluminare folosind lumina soarelui, din România. Este vorba despre sistemul dezvoltat de Parans, care captează lumina soarelui și o transmite prin intermediul fibrei optice în interiorul clădirilor.

Eutron a instalat sistemul Parans SP4-16.2 care oferă 16 puncte de iluminare, folosind mai multe variante de spot-uri si corpuri de iluminat.

Astfel, birourile sediului operațional Eutron sunt iluminate direct de lumina soarelui, acest lucru având nenumărate avantaje pentru sănătatea oamenilor care își petrec timpul in interioare, dar și un avantaj economic. În zilele însorite, echipa Eutron nu foloseste iluminatul artificial, realizând o economie importantă de energie electrică.

Ce importanță are lumina soarelui pentru oameni?

Lumina soarelui are un rol esențial în bunăstarea oamenilor. Ne simțim mai bine, învățăm mai repede, devenim mai productivi – avem mai mult succes în activitățile pe care le întreprindem. Majoritatea oameni își petrec cea mai mare parte a zilei în interior și nu au ocazia să se bucure de beneficiile luminii naturale a soarelui.

Iluminat cu impact redus pentru mediul înconjurător?

Soluția Parans este prietenoasă cu mediul - soarele este singura sursă de lumină. Consumul de energie necesar funcționării sistemului este aproape zero, iar prin utilizarea resurselor regenerabile, mediul este mai puțin afectat și amprenta de carbon scade.

Pentru zonele unde soarele este mai tot timpul pe cer, o astfel de soluție reprezintă o economie substanțială pentru consumul de energie electrică asociat iluminării interioarelor clădirii.

Cum funcționează?

Sistemul de iluminare a spațiilor interioare dezvoltat de partenerul Eutron, Parans, folosește o tehnologie inovatoare cu captatori inteligenți care urmăresc soarele în timpul zilei, la fel ca floarea soarelui. Colectorii modulari și expandabili, sunt instalați pe acoperiș și captează maximum de lumină solară posibil, în fiecare moment al zilei. Lumina este transmisă în clădire prin intermediul fibrei optice, fiind apoi dispersată în încăperi prin diverse spot-uri și plafoniere sau luminatoare.

Aplicații

Sistemul Parans a fost instalat și folosit cu success în diverse industrii și domenii, având un impact extrem de pozitiv mai ales în:

- sănătate: clinici și spitale – există nenumărate studii care vorbesc despre beneficiile avute de lumina naturală în perioada de convalescență a pacienților, având ca effect scăderea perioadelor de recuperare pentru pecienți

- educație: școli, universități, biblioteci – cercetările clinice au dovedit că lumina naturală îmbunătățește funcțiile cognitive și promovează învățarea, cât și nivelul de rezistență la stress

- clădiri de birouri sau rezidențiale - soluțiile PARANS pot ajuta companiile să obțină certificate de construcții verzi, cum ar fi LEED și BREEAM, care comunică grija pentru mediul înconjurător tuturor tuturor părților interesate. DE asemenea, spațiile iluminate cu lumina soarelui pot reține chirii mai bune, rezultatul fiind o creștere globală a valorii proprietății.

- infrastructură – soluțiile Parans sunt deja folosite în mai multe tări europene în proiecte complexe de infrastructură rutieră, unde costurile cu consumul electric sunt substanțial diminuate datorită tehnologiei de captare a luminii soarelui.

- showroom-uri, concept-store-uri și alte spații menite să atragă prin ambianță și imagine deosebită

Sfârsitul anului 2020 a venit cu o nouă premieră Eutron - primul sistem Parans în România