Comunicare

Reducerea consumului de energie electrică: Sfaturi pentru afaceri

La momentul actual, societatea este mult mai atentă la consecințele consumerismului și ale modernismului asupra sănătății planetei la nivel general. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care indivizii au adoptat un stil de viață sustenabil, încearcând să implementeze alternative ecologice pentru utilizarea resurselor în detrimentul utilizării opțiunilor tradiționale, cum ar fi în cazul consumului de energie electrică. Odată cu modificările aduse în viața consumatorilor, companiile de orice tip trebuie să se adapteze noilor nevoi și cerințe ale acestora - mai ales dacă își doresc să aibă succes pe piața competitivă.

Reducerea consumului de energie electrică într-o companie va aduce cu sine un avantaj puternic: reducerea costurilor resurselor. Cheltuielile legate de energia electrică sunt parte din capitalul firmei, iar economia energetică va duce la creșterea profitabilității,  permitând și utilizarea bugetului pentru activități mai importante: investirea în aplicații digitale și tehnologie de ultimă generație pentru automatizarea proceselor de afaceri. Astfel, optimizarea energetică se referă la procesul de optimizare a cantității de energie folosite în interiorul companiei. Această acțiune ar trebui să meargă dincolo de simpla conservare a energiei și să implice, totodată, creșterea eficienței energetice (și a economiilor). Optimizarea energetică va ajuta la îmbunătățirea performanței sistemului companiei, împiedicând supraîncărcarea acestuia.

Unele acțiuni de reducere a consumului de energie electrică, cum ar fi utilizarea unor aparate mai eficiente din punct de vedere energetic, pot implica o investiție inițială majoră. Cu toate acestea, costurile de început vor duce la economii semnificative de energie, amortizarea cheltuielilor realizându-se la puțin timp după implementarea acestor aparate de clasă energetică superioară.

În continuare,vom prezenta un scurt ghid al modalităților prin care poate fi redus consumul de energie electrică într-o companie.

  1. Efectuarea unui audit energetic

Angajarea unei companii specializate în efectuarea auditurilor energetice ajută la analizarea  modului în care companiile consumă energie și la descoperirea unor oportunități de acțiune rapidă. Mai mult, astfel se va crea o imagine de ansamblu asupra infrastructurii afacerii din punct de vedere al consumului de energie electrică.

Cu această analiză la dispoziție, pot fi luate măsuri pe termen scurt sau lung privind modul în care compania utilizează energia electrică pentru a funcționa la nivel optim și pot fi descoperite alternative ecologice pentru îmbunătățirea performanței actuale.

  1. Utilizarea luminii naturale în detrimentul celei artificiale

Pe lângă reducerea cheltuielilor pentru consumabile (ex: becuri), iluminarea spațiului interior în mod natural aduce și beneficii pentru angajați. Este bine cunoscut faptul că lumina generată de soare îmbunătățește vizibil bunăstarea personalului și, astfel, productivitatea și eficiența sunt îmbunătățite.

O metodă ecologică de a utiliza lumina naturală pentru iluminarea sediului firmei este montarea captatorilor de lumină. Aceste dispozitive funcționează pe baza unei tehnologii inovative, prevăzute cu cabluri din fibră optică prin care lumina externă este transportată în interiorul clădirii și răspândită în toate încăperile acesteia. Totodată, capacitatea captatorilor de lumină este atât de puternică încât pot conduce uniform lumina naturală chiar și într-un sediu de 30 de etaje.

Un avantaj suplimentar pe care-l aduce montarea și utilizarea captatorilor de lumină pentru iluminarea naturală a sediului este că acest aspect ajută la obținerea unora dintre cele mai valoroase certificate de importanță internațională: Leed și Breeam.

  1. Prevenirea utilizării energiei fantomă

Energia fantomă este un termen folosit pentru a descrie momentul în care energia este utilizată inutil prin menținerea echipamentului necesar companiei conectat la o sursă de energie atunci când nu este folosit. Acest lucru se întâmplă de obicei după finalizarea programului de lucru, când anumite aparate rămân în priză peste noapte. Putem observa acest comportament la magazinele cu vitrină stradală care păstrează sistemul de iluminare aprins pentru ca produsele să fie vizibile consumatorilor în orice moment al zilei sau al nopții. Chiar dacă poate fi o modalitate de promovare foarte bună, nu mai este apreciată de societatea sustenabilă din ziua de astăzi.

Utilizarea energiei fantomă poate fi redusă prin analizarea tuturor aparatelor și echipamentelor care rămân conectate, dar care nu sunt utilizate în cea mai mare parte a zilei sau peste noapte (mai ales dacă firma operează și în program de noapte). Poate fi vorba despre imprimante, accesoriile periferice pentru calculatoare și monitoare, dar și despre alte tipuri de aparate îdin dotarea companiei. Consumul acestui de energie „inutilă” poate fi redus printr-o investiție în protecții pentru supratensiune.

  1. Instalarea de senzori de mișcare pentru a controla sistemele de iluminat din anumite încăperi

Multe companii păstrează luminile aprinse în spațiile de birouri, în sălile de evenimente/conferințe sau în spațiile de depozitare pe tot parcursul programului de lucru. Aceste acțiuni sunt risipitoare de energie și bani și, implicit, ineficiente pentru afacere. Mai mult, se poate întâmpla ca personalul angajat să uite luminile aprinse într-o încăpere care nu va mai fi folosită pe tot parcursul zilei.

Senzoriil de mișcare sunt soluția ideală pentru a controla iluminatul din încăperile care sunt rareori utilizate în timpul programului de lucru.

Pe lângă reducerea costurilor legate facturile la energie electrică, reducerea consumului acestei resurse este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții la nivel general pentru toate persoanele care lucrează la sediul firmei. Prin limitarea consumului de energie, companiile pot contribui la îmbunătățirea calității aerului, ajutând și la creșterea nivelului productivității și a eficienței personalului angajat.

De asemenea, prin reducerea consumului de energie, sănătatea planetei este pusă pe primul loc datorită minimizării amprentei de carbon și a emisiei de gazelor cu efect de seră.

 

Reducerea consumului de energie electrică: Sfaturi pentru afaceri