Comunicare

Norme de igienă în restaurante: Tot ce trebuie să știi

Ridicarea anumitor restricții impuse de pandemia de COVID-19 și redeschiderea zonelor publice, cum ar fi restaurantele, cafenelele și terasele, au reprezentat momente de libertate pentru societate. Cu toate acestea, igiena spațiilor unde se adună mai multă lume a rămas la fel de importantă pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a asigura un mediu curat și sigur pentru orice categorie de public.

Mai mult, există și alt set de reguli de igienă decât cel generat de pandemie care trebuie respectat, precum siguranța alimentelor și spațiului de depozitare a acestora pentru a preveni contaminarea și implicit inducerea infecției alimentare. Dacă vă gândiți din ce în ce mai mult la siguranța personalului și clienților dumneavoastră și doriți să îndepliniți standardele premium de igienă în restaurant, v-am pregătit un ghid despre aceste aspecte.

  1. Asigură un program de curățenie și dezinfecție

Menținerea unui restaurant igienizat poate fi un proces foarte simplu dacă implementați o politică de curățenie și dezinfecție care să fie respectată de personal. Pentru crearea unui program de igienizare optim, puteți să împărțiți sarcinile de curățenie în funcție de importanța lor, astfel:

  • În mod repetat: Personalul dumneavoastră trebuie să curețe și să igienizeze în mod repetat suprafețele de lucru din bucătărie care intră în contact direct cu alimentele; să se asigure că mesele și scaunele din spațiul interior și de pe terasa restaurantului sunt curățate după fiecare client pentru a ajuta la promovarea unui mediu sănătos. Asigurați personalului echipamente de sterilizare a ustensilelor de gătit, a tacâmurilor, vaselor și altor aparate mici de gătit (de exemplu, blendere) după fiecare utilizare. De asemenea, instruiți personalul restaurantului să curețe suprafețele cu trafic intens, cum ar fi balustradele sau mânerele ușilor la un anumit interval de timp și să verifice în mod regulat unitățile sanitare destinate clienților;
  • Odată pe zi: Curățați și dezinfectați podelele înainte de program și după finalizarea programului de lucru. Asigurați personalului dumneavoastră echipamente speciale de dezinfectare, cum ar fi nebulizatoare sau aparate de purificare a aerului precum dispozitivele de ioni cu plasmă și generatoarele de ozon. Investiți în echipamentele profesioniste de dezinfectare și purificare dacă vă doriți să creați un spațiu sigur pentru clienți și un mediu de lucru eficient și productiv pentru angajații dumneavoastră;
  • Săptămânal: Sterilizați unitățile mari de gătit, cum ar fi cuptoarele și friteuzele, cel puțin săptămânal sau de două ori pe săptămână, după cum este necesar. De asemenea, este indicat să asigurați curățarea săptămânală a pereților, colțurilor, corpurilor de iluminat, decorațiunilor etc. pentru a ajuta la menținerea unui spațiu igienizat. Puteți folosi unul dintre echipamentele de dezinfecție și purificare menționate anterior pentru eliminarea microbilor de pe toate suprafețele din interiorul restaurantului.
  1. Urmați instrucțiunile standard privind siguranța alimentară

Una dintre cele mai importante aspecte pentru un restaurant sănătos și curat este implementarea și respectarea practicilor de igienă privind siguranța alimentară. Astfel, vă veți asigura de bunăstarea alimentelor și preparatelor gătite pentru clienții dumneavoastră și, în același timp, de îmbunătățirea calității imaginii restaurantului pe piața competitivă:

  • Încurajați personalul din bucătărie să se spele frecvent pe mâini. În special angajații care lucrează cu alimente ar trebui să-și curețe și dezinfecteze mâinile înainte, în timpul și după prepararea unei rețete (mai ales dacă lucrează cu carne crudă sau ouă);
  • Asigurați-vă că ustensilele de gătit și suprafețele de lucru sunt curate pe tot parcursul preparării mâncării;
  • Separați ustensilele de gătit și delimitați suprafețele de lucru atunci când personalul din bucătărie lucrează cu carne crudă. Asigurați angajaților plăci de tăiere speciale și alte ustensile dedicate tăierii și preparării cărnii pentru a ajuta la prevenirea contaminării. Mai mult, puteți să etichetați și să păstrați aceste accesorii separate de instrumentele de preparare pentru alte alimente;
  • Asigurați-vă că alimentele sunt spălate și curățate în mod corect, în funcție de originea lor. Personalul din bucătărie trebuie să spele alimentele cu apă curată și, uneori, cu ajutorul unei perii dedicate pentru înlăturarea substanțelor chimice. Evitați însă spălarea bucăților de carne crudă, deoarece apa ar putea să răspândească bacterii pe suprafețele din bucătărie;
  • Asigurați-vă că alimentele sunt gătite la temperaturile potrivite. Personalul din bucătărie trebuie să prepare alimentele în funcție de temperatura potrivită pentru a preveni deteriorarea produselor, dar și pentru a asigura gustul preparatelor. Puteți monta afișe cu instrucțiunile de gătire a diverselor alimente ca să fie mai ușor pentru angajați.
  1. Implementați soluții digitale și inovative în restaurantul dumneavoastră

Minimizarea contactului cu diferite obiecte sau între persoane este esențial pentru a preveni răspândirea agenților patogeni și în special coronavirusului. Multe restaurante din întreaga lume au adoptat soluții inovatoare pentru evitarea interacțiunilor care ar putea promova sănătatea și grija față de protejarea tuturor oamenilor.

Iată câteva dintre aceste soluții pe care le puteți aplica în restaurantul dumneavoastră:

  • Plata prin intermediul telefonului. Acest tip de plată este ideal pentru păstrarea igienei mâinilor, deoarece permite finalizarea tranzacțiilor prin simpla scanare a ecranului unui gadget. În plus, elimină necesitatea ca personalul și consumatorii să schimbe între ei articole potențial contaminate, cum ar fi numerarul, cardurile și chiar bacșișul;
  • Meniuri digitale. Oferirea meniurilor digitale (de obicei postate pe o tabletă) în locul meniurilor fizice tradiționale va proteja, de asemenea, sănătatea și igiena mâinilor. Meniurile digitale sunt mai ușor de igienizat după fiecare utilizare decât cele fizice, reducând numărul de obiecte partajate între mai mulți clienți deodată. Un alt avantaj al meniurilor digitale este că puteți face modificări asupra produselor oricând este necesar. Astfel, vă puteți salva de cheltuielile pentru imprimarea unui lot nou de meniuri.

Normele de igienă în restaurante trebuie respectate conform politicii de siguranță ca să asigurați un mediu sănătos atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Având în vedere reglementările impuse de pandemie, nu uitați să dotați unitatea comercială cu dispozitive de igienizare a mâinilor (dezinfectant), măști chirurgicale de unică folosință și mănuși de unică folosință. Aceste aspecte vor fi apreciate de consumatori și vă va aduce un avantaj primordial pe piața competitivă.

Norme de igienă în restaurante: Tot ce trebuie să știi