Comunicare

Compostul: Ce este, cum se face și care sunt beneficiile folosirii unui composter?

Colectarea selectivă și reciclarea au devenit din ce în ce mai necesare pentru protejarea naturii și a mediului înconjurător. Sănătatea noastră depinde de cât de multă grijă avem de planetă, astfel încât este esențial să găsim cât mai multe soluții pentru problemele ecologice cu care ne confruntăm.

În acest articol vom vorbi despre ce este compostarea și cum se realizează, la ce este bun compostul și care sunt principalele beneficii ale acestuia, din ce este format compostul și ce echipamente sunt folosite pentru obținerea acestui îngrășământ natural.

 

Ce este compostul?

Compostul este un îngrășământ natural, organic, care conține în general deșeuri vegetale și animale. Resturile sunt descompuse cu ajutorul unor bacterii, iar rezultatul este un amestec sfărâmicios și uscat, bogat în nutrienți și închis la culoare. Compostul este ecologic, neplouant și se folosește cu succes în fertilizarea  solurilor.
Din păcate, în România deșeurile organice încă nu sunt valorificate la scară mare, mulți oameni considerând că resturile vegetale sunt inutile. Problema mai gravă este că aceste deșeuri sunt aruncate la comun cu alte tipuri de gunoaie, generând gaze poluante și împiedicând reciclarea altor deșeuri, precum plasticul.

Ce este un composter?

Composterul este soluția pentru acest tip de deșeuri valoroase, deoarece transformă deșeurile alimentare în compost. Astfel, procesul de debarasare a resturilor alimentare este mult mai igienic, protejând în același timp mediul prin generarea unui îngrășământ 100% natural.

Care sunt avantajele folosirii composterului?

  1. Respectă și încurajează prevederile legale cu privire la problemele ecologice;
  2. Ușurează procesul de debarasare a deșeurilor alimentare, deoarece acestea nu mai au nevoie de depozitare și transport;
  3. Reduce costurile salubrizării;
  4. Este igienic, nu produce mirosuri și descurajează dăunatorii
  5. Salvează spațiu, timp și energie;
  6. Ajută la protejarea mediului înconjurător;
  7. În funcție de necesitate, există modele variate, de dimensiuni și capacități diferite pentru o gestiune adecvată a deșeurilor.

Cum se obține face compostul?

Compostarea începe prin sortarea și aranjarea deșeurilor de natură organică, în așa fel încât amestecul rezultat să fie lipsit de plastic, metale, hârtii și alte resturi menajere care pot fi reciclate separat. Totodată, există anumite deșeuri alimentare care nu pot fi compostate: uleiuri, oase mari, oase de friptură, oase de porc, scoici, bețișoare metalice sau din plastic, scobitori, produse din plastic, pungi, sticle, sâmburi de fructe sau codițe și tulpini,punguțe de ceai, pânză, bandă adezivă, țigări, baterii, metal, sticlă sau hârtie plastifiată.

După ce s-a făcut o sortare atentă, resturile se aruncă în composter, care timp de 24 de ore lucrează pentru a obține un compost de calitate. Nu sunt necesare intervenții suplimentare, iar volumul deșeurilor alimentare se va reduce cu până la 90% în acest timp.

Compostul rezultat este pregătit pentru a fi folosit.

Compostul: Ce este, cum se face și care sunt beneficiile folosirii unui composter?